Skogsgubbe

Jag gick ut skogsbruksskolan i Sollefteå 1981, då hade jag sommarjobbat som plantör och med ungskogsröjning sedan 1977. Då vill jag minnas att hänsyn till flora och fauna just hade börjat aktualiseras. Detta stämmer också bra med Fakta skog sammanfattning av debatt och drivkrafter 2015, den finner du här för fördjupning. Jag minns de första böckerna som kom och hur jag intresserat slukade dem. Far som var skogstjänsteman höll fortbildningskurser och studiecirklar i ämnet på kvällarna.

Jag arbetade som skogsarbetare med motorsågen, vi fällde träden i såväl slutavverkning som gallring till processorer, maskiner som kvistade, kapade och lade upp i virkeshögar. Till skillnad från dagens skördare kunde inte processorn fälla trädet, men mer därom i ett annat inlägg. Mitt minne är att vi höll på så ända fram till slutet av åttiotalet, början på nittiotalet även om det de senare av de åren bara var gallringarna vi fällde, då hade nog skördare tagit över arbetet i slutavverkningen.

Sista åren som skogsarbetare, fram till 1994 så körde jag engreppsskördare vinterhalvåret och sysslade med skogsvård sommarhalvåret, ungskogsröjning, plantering, planering och förröjning.

Denna skogsgubbe, detta troll står på baksidan av Gesundaberget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait